"... újra kisüt a Nap, vidámabb lesz a világ ..."

2014-10-30 19:34:01


„Hall vagy lát valamit. Látása, hallása hangulatot szül lelkében. A hangulat és érzés egy pillanatig még néptelen és alaktalan, mint az egeknek kéksége. Majd élettel, alakokkal, mozgással lesz tele, mint ahogy az ég megtelik nappal, holddal, csillagokkal, sugarakkal, fellegekkel. A teremtő lélek népesíti be az eget, az érzést és a hangulatot. Megfogamzik aztán eszméje, melynek szolgálatába állanak a tünemények. S amint az eszmének szóban, hangban, színben megtalálja igaz alakját, s elénk állítja mint élőt, küzdőt, viharzót, győzőt vagy legyőzöttet: előáll a költemény, a zene, a festmény. S ha így áll elő: akkor örök élete van. Ami így áll elő, annak a lángelme az alkotója. S amit a lángelme így alkotott: az minden nemzetnek és minden kornak el nem tékozolható kincse, soha nem szűnő gyönyöre, el nem múló dicsősége.”
Eötvös Károly szavait idéztem a kiállítás megnyitása apropóján.Tisztelt Művész Úr! Kedves meghívottak, Vendégeink!

A meghívóból és az interneten is olvashatjuk a művész életét bemutató cikkeket és a kiállítás megnyitóján illik néhány szóval méltatni a művész életútját. 
Szendi Szűcs István Szombathelyen született 1955-ben. Iskoláit Szombathelyen, Várpalotán és Budapesten végezte. 1975-től keramikus, 1980-tól múzeumi restaurátor volt. 1973-tól a Vasi Műhely tagjaként főként grafikával foglalkozott. A 80-as évek közepén Budapestre költözött, ott a grafika mellett a fotózás volt fő tevékenysége. 1987-től szabadfoglalkozású művészként él, azóta is újra Szombathelyen. A kerámiához 2001-ben tér vissza, az üveg 2004. óta érdekli, ekkortól fest táblaképeket is.
Évek óta kint él a szombathelyi Parkerdőben. Ismeri a természet színeinek, zajainak játékát, a csendet és a magányt, az élénk színekkel megfestett vágyakat.

Ha Szendi Szűcs István szombathelyi képzőművész - keramikus, festő, grafikus és legfőképpen fotográfus - képeit, alkotásait figyeljük, olyan, mintha egy mesevilágba cseppentünk volna. A képekről ragyogó kék, piros, sárga és zöld színek nevetnek ránk, mondhatnánk az élet vidám színei. A megjelenő tárgyak szokatlanok, megragadják a szemlélő figyelmét, hívogatóak.
Az alkotó munkássága nyomán megjelenik a teremtő lélek, a színekben és formákban megfogalmazódik önmaga, hangulata, érzései, megszületik a képzőművész alkotása nyomán egy új mondanivaló, a szemlélő gondolata, életérzése, hangulata.

A Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium galériájában most látható kiállítással szeretnénk figyelmet kelteni. Van egy művész, itt közel hozzánk, aki nem úgy él, mint ahogy alkotásaiból gondolnánk. De, ha ránézünk műveire, újra kisüt a Nap, vidámabb lesz a világ. Az munkáiból – legyen az absztrakt, nonfiguratív – feltétlen derű és a szabadság érzése tükröződik vissza ránk.

Kedves Vendégeink!
Szendi Szűcs István nekünk készíti, festi és alkotja ezt a mesevilágot. Kérem, hogy lépjünk be a kapuján!

Farkas Tiborné

elhangzott :  2014. október 22-én a Kölcsey Gimnázium galériájában