9. feladat (megjelenés: március 30.)

A Kölcsey gimnázium megalapításának közelgő évfordulójához kapcsolódik az utolsó feladat.

1. kérdés: Melyik évben indult a gimnáziumi képzés Körmenden? Melyik évben költözött a gimi a jelenlegi, várkerti épületbe?

2. kérdés: Melyik évszám prímtényezős felbontásában szerepel a nagyobb prímszám?

A válaszokat rövid indoklással a matek.kfg@gmail.come-mail címre küldjétek április 10. péntek 15.00 óráig!8. feladat (megjelenés: március 30.)

Az idei március 15-ei ünnepségek mellett egy igazán különleges és egyedülálló kinccsel ismerkedhettek meg azok az érdeklődők, akik a napokban ellátogattak a körmendi Kölcsey gimnáziumba és az egyházasrádóci Kossuth Lajos Általános Iskolába. Az iskolákban ugyanis kiállításra került egy, a Huszár család tulajdonában álló, eredeti, 1878-as kiadású Petőfi-kötet. Részleteket 137 éves kincs a gimiben címmel a gimnázium Facebook oldalán olvashattok.

1. kérdés: Négy szám összege 1878. A második és az első szám, a harmadik és a második szám, a negyedik és a harmadik szám különbsége is 137. Mennyi a legkisebb szám?

2. kérdés: Hány pozitív osztója van az 1878-nak?

A válaszokat rövid indoklással a matek.kfg@gmail.come-mail címre küldjétek április 10. péntek 15.00 óráig!


7. feladat (megjelenés: március 23.)

A Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium három tagú csapata nyerte a Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia Országos Döntőjét 2015. március 21-én. Agg Richárd, Dévai Lívia és Bálint Máté felkészítője Mecséri Annamária volt. Részleteket Magabiztos siker a szellemi diákolimpián címmel a gimnázium Facebook oldalán olvashattok.

A verseny egyik témája az 1980-as moszkvai olimpia volt. Az évszámhoz kacsolódik a következő feladat:

Mennyi a legnagyobb és a legkisebb olyan négyjegyű pozitív egész számnak a különbsége, amelyek számjegyeinek összege megegyezik az 1980 számjegyeinek összegével?

(A) 7830

(B) 8631

(C) 8703

(D) 8712

(E) 8721

A válaszokat rövid indoklással a matek.kfg@gmail.come-mail címre küldjétek március 30. hétfő 20.00 óráig!


6. feladat (megjelenés: március 16.)

A Hársfa Egyesületről, és a speciális olimpia mozgalomról tartott előadást Galambos Zsolt kosárlabda szakágvezető a kölcseyseknek. A gimnáziumba ellátogattak az Ivánci Szakosított Otthon speciális olimpikonjai és egy közös kosárlabda edzésen vettek részt a diákokkal. A Los Angeles-i Nyári Speciális Világjátékokat 2015.. július 25. és augusztus 2. között rendezik meg.

Az Esélyegyenlőségi napról részleteket és videót a gimnázium Facebook oldalán olvashattok.

Az évszámhoz kapcsolódik a következő feladat:

Egy kölcseys kishangya a gimi udvarán a vízszintes síkon úgy mozog, hogy először északi irányba megy 1 cm-t, ezután 90°-ot jobbra (keletre) fordulva megtesz 2 cm-t, majd újra jobbra fordulva 3 cm-t, és így tovább, vagyis minden egyenesen megtett szakasz után 90°-ot jobbra fordulva 1 cm-rel többet tesz meg, mint előzőleg. Milyen irányba indul a kishangya a 2015. egyenesen megtett szakasz elején?

(A) északra

(B) keletre

(C) délre

(D) délnyugatra

(E) nyugatra

A válaszokat rövid indoklással a matek.kfg@gmail.come-mail címre küldjétek március 23. hétfő 20.00 óráig!

5. feladat (megjelenés: március 09.)

Március 8-án Ajkán rendezték meg a Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia országos elődöntőjét, ahonnan a Kölcsey gimnázium csapata első helyezettként jutott az országos döntőbe. Részleteket Magabiztos döntőbe jutás címmel a gimnázium Facebook oldalán olvashattok.

A csapat előzetes feladatként magyar női bajnokokról készített összeállítást, amelyben úszóink is szerepeltek. Ehhez kapcsolódik a következő feladat:

A "csillagszóró" elnevezésű úszóversenyen az a szabály, hogy minden fordulóban kiesik az utolsónak célba érkező versenyző, a többiek továbbjutnak a következő fordulóba. (Amennyiben több utolsó helyezett van, akkor sorsolással döntik el a kieső versenyzőt.) Ezt egészen addig folytatják, míg az utolsó fordulóban már csak ketten maradnak. Egy ilyen rendszerben lebonyolított úszóversenyen 8 fő indult. Az első helyezett 6400 dollárt kapott, majd minden további helyezett az előtte végzett versenyző által kapott összeg felét. Hány dollárt kapott az ötödiknek kieső versenyző?

(A) 50

(B) 100

(C) 400

(D) 800

(E) 1600

A válaszokat rövid indoklással a matek.kfg@gmail.come-mail címre küldjétek március 16. hétfő 20.00 óráig!
4. feladat (megjelenés: március 02.):

A Kölcsey gimnázium is csatlakozott a Fény Nemzetközi Évéhez, a hivatalos megnyitóra február 19-én került sor. A rendezvényről Görögtűz gyúlt a gimnáziumban címmel a gimnázium Facebook oldalán olvashattok.

1 kérdés: "Fényév távolság" hangzik fel a Padlás című musical-ben. Helyénvaló-e ez a kifejezés? Mit jelent a fényév?

2 kérdés: A fénysugár 1 másodperc alatt 300 000 km-t tesz meg. Mennyi idő alatt ér a fénysugár a Napról a Földre?

3. kérdés: Ebben a feladatban valamivel kisebb golyók szerepelnek. Egy dobozban három színű golyó van: sárga, piros és fekete. A golyók közül 54 nem fekete és 63 nem piros. A fekete golyók száma kétszer annyi, mint a piros golyók száma. Határozd meg a különböző színű golyók számát!

A válaszokat rövid indoklással a matek.kfg@gmail.come-mail címre küldjétek március 09. hétfő 20.00 óráig!3. feladat (megjelenés: február 23.)

Az 1. feladat 3. kérdésének helyes megoldása: Pécs, Leonardo. Ehhez kapcsolódik a következő feladat.

A múlt év márciusában kb. 10 nap alatt építették fel Pécsett a Leonardo által megálmodott Kolosszus mását, a 8,5 méter magas Sforza-ló szobrát, melyet a mester eredetileg Francesco Sforzának, Milánó hercegének tervezett. A 13 tonnás művészi építmény talapzatába statikai okokból (a kiegyensúlyozás végett) körülbelül 8000 liter vizet tettek.


1. kérdés: Ezt a vízmennyiséget olyan téglatest alakú tartályba öntjük, amelynek méterben megadott élei egész számok. Mekkorák lehetnek a téglatest élei?


2. kérdés: Ezek közül a téglatestek közül melyiknek a felszíne a legkisebb?


Válaszaidat rövid indoklással a matek.kfg@gmail.com e-mail címre küldd, március 02. hétfő, 20:00 óráig!

2. feladat (megjelenés: február 16.)

1. kérdés: A Pi végtelen, nem szakaszos tizedestört. Mennyi a Pi első 50 tizedeshelyén álló prímszámjegyek összege? Válaszodat röviden indokold!

(A)    92

(B)    59

(C)    87

(D)   82

2. kérdés:

A rejtvény megfejtése után a kiemelt oszlopban a Pi másik elnevezését találjátok: ? - féle szám. Beküldendő ez az elnevezés a sorok megfejtéseivel együtt.

1.      A leggyakrabban használt geometria

2.      Általa lett ismert a Pi jelölés

3.      Ókori tudós, aki sokszögekkel közelítette a kör kerületét

4.      A középkori Európából innen származik a legkorábbi írásos emlék a Pi-ről

5.      Ilyen szám a Pi

6.      Itt látható Bécsben a Pi értéke

7.      Ezen az egyiptomi papiruszon található egy képlet a kör területének meghatározására

 Válaszaidat rövid indoklással a matek.kfg@gmail.come-mail címre küldd, február 23. hétfő, 20:00 óráig!


1. feladat (megjelenés: február 9.)

1. kérdés: Egy dunántúli megyeszékhely megyeházának homlokzatán a képen látható évszám van. Mi ez az évszám arab számokkal?

2. kérdés: Az arab számokkal felírt évszám számjegyeiből hányféle négyjegyű szám képezhető, ha minden számjegyet pontosan annyiszor használunk fel, ahányszor az évszámban előfordul?

3. kérdés: Az említett megyeszékhelyen a múlt évben egy reneszánsz feltaláló, polihisztor kiállítása volt látható. Melyik ez a megyeszékhely, ki a feltaláló?

Válaszaidat rövid indoklással a matek.kfg@gmail.com e-mail címre küldd, február 16. hétfő, 20:00 óráig!


 
Versenykiírás

Kedves Általános Iskolás Diákok!


A Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium 2015. február 9-től internetes vetélkedőt indít matematikából "Játék és matek 10 hétben" címmel általános iskolások számára.


A verseny, ahogy a címe is jelzi, 10 héten át tart majd, feleletválasztós és kifejtős feladatokból áll. Emellett szükség lesz némi böngészésre a matematika történetében, és találkoztok évfordulóhoz kapcsolódó kérdésekkel is. 2015 a fény éve, ezért ez a téma is megjelenik majd a feladványokban.


Az új feladatok várhatóan minden hét elején, hétfőn jelennek meg a gimi weboldalán (kfg.kormend.hu) és Facebook oldalán.


A válaszokat a következő e-mail címre küldjétek a megadott határidőig: matek.kfg@gmail.com


Jelentkezés: név, iskola, osztály, jelige megadásával, az első kérdésre küldött válasszal egyidejűleg.


A feladatok megjelenésének időpontja várhatóan a következő:

1. feladat:     február 09. hétfő

2. feladat:     február 16. hétfő

3. feladat:     február 23. hétfő

4. feladat:     március 02. hétfő

5. feladat:     március 09. hétfő

6. feladat:     március 16. hétfő

7. feladat:     március 23. hétfő

8. feladat:     március 30. hétfő

9. feladat:     április 06. hétfő

10. feladat:   április 13. hétfő


Eredményhirdetésre áprilisban, a Diáknapon kerül sor a gimnáziumban. A helyezetteket jutalmazzuk. Várjuk az érdeklődők regisztrációját, jelentkezzetek minél többen! 


Figyeljétek a gimnázium weboldalát és Facebook oldalát!


Jó fejtörést kívánunk!