SÉTA
 [1] 2 3 4 5 előre
· „Ön dönt! Iszik vagy vezet?”

 

Már gyerekként is sokan arról ábrándoznak, hogy vezethessenek egy sportkocsit. Én is így kezdtem: óvodás koromban LEGO autókat építettem és kisautókat tologattam. Aztán telt-múlt az idő, és elértem azt a kort,  amikor már elkezdhettem a KRESZ-tanfolyamot. Előtte letettem az elsősegély vizsgát. Ez azért emlékezetes, mert a vizsgáról hazafele, egy kisfurgon ment bele a vonatba, amin utaztam. Nem lett sérülés, viszont nagy késéssel értem haza. Ráadásul másnap németből dolgozatot írtunk. Szóval „jól” kezdődött a vezetés számomra.

A sikeres KRESZ vizsga után már autóba ülhettem. Az elmélet sem volt könnyű, de a gyakorlat már megmozgatta az ember egész testét. Harminc órát kellett levezetni, csak ez után jöhetett a vizsga. Nem könnyű megszerezni a jogosítványt, de nagyszerű dolog vezetni. Sőt, jól lehet vele csajozni. Persze nem egy Trabanttal.

Az órákat a legtöbb helyen párosával osztják be. Minden alkalommal három útvonalat kell végigvezetni, plusz még a parkolásokat, beállásokat gyakorolni. Nehézséget okoz, hogy egyszerre  sok mindenre kell koncentrálni:  a forgalomra, a saját járművünkre, a táblákra. És amire a legjobban oda kell figyelni, ami a legidegesítőbb, ami miatt sok sofőr fogja a fejét, azok a biciklisek és a gyalogosok. Mivel sokszor hiába van bicikliút és zebra, akkor sem azt használják. Hogy miért, azt én nem tudom, de aki ezt normálisan megválaszolja, azt meghívom egy körre. És akkor mondhatom neki: „Ön dönt! Iszik vagy vezet?”

Pataki Kristóf 11./A

· A jégkorszak hagyatéka

 

A Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulóiként sok lehetőségük van arra, hogy az iskolában tanultakat a gyakorlatban is megnézzük - ez annak is köszönhető, hogy tanáraink lelkes támogatói a túráknak, kirándulásoknak. Legutóbb a szőcei lápréten jártunk.
Molnár Eszter tanárnő már szervezett kirándulást, például a Kis-Balatonra. Akkor a madaraké volt a főszerep, ezúttal a növényeken volt a hangsúly. Május 11-én indultunk el egy Körmend környéki faluba, Szőcére. Nem is gondoltuk, hogy ez a kis őrségi település milyen csodát rejt. Itt található egy tőzegmohás láprét, valamint a nemrégiben elkészült Lápok Háza. A bejáratot két hatalmas állatszobor őrzi: egy sárgahasú unka és egy mocsári béka. Volt, aki undorodott tőlük, de sokan felültek a hátukra, vagy fényképezkedtek velük. A Lápok Házába belépve örömmel tapasztaltuk, hogy nem csak a kicsiknek, hanem nekünk is jó szórakozást nyújt az interaktív bemutató, mely segít megismerni a láp életét.
Ezután egy túravezető segítségével végigjártuk a tanösvényt. Tudatos volt, hogy utunkat májusra terveztük, hisz ekkor a legszínesebb a láprét. Vezetőnk elmondta, hogy a terület a jégkorszak végén jött létre. Több forrás is található a területen, legtöbbjük csak megnedvesíti a talajt, ám van olyan is, mely a felszínre tör. Ezek nagyon fontosak a láp fennmaradásában.
Láttunk a foltos leveleiről felismerhető széleslevelű ujjaskosbort, széleslevelű
tovább >>  
· Fedezzük fel a várost!

 

Tizenéves diákokként térképpel jártuk Graz belvárosát, fényképezőgépeink, telefonjaink memóriája az óratorony magasságában lévő kilátással telt meg, majd egy nem hétköznapi csokoládégyárba tettünk látogatást, ahonnan megtelt pocakokkal távoztunk.
Az „Entdecke für die Stadt!”elnevezésű jógyakorlat keretein belül tettük próbára magunkat. 
Tanulmányi kirándulást hallva bizonyára a korombelieknek múzeumok, emlékhelyek látogatása jut eszébe. Unott, rossz hangulat, kedvtelen diákok, akik alig várják, hogy végre otthon lehessenek. A mi kirándulásunk ennél sokkal izgalmasabb volt! 
Május első pénteki napján pontban fél nyolckor indult el a busz Graz irányába, amelyen mi 9/a-sok ültünk 10/b-s diáktársainkkal, valamint három kísérőtanárunkkal. 
A kirándulásunk a tanult idegen nyelvek használatára irányult, ám határozottan szórakoztató formában. Az osztályokat előzetesen összesen 10 csapatra osztották, akik 5-5 feladattal, illetve egy térképpel indultak felfedezőútra a belvárosban, hogy olyan épületekről érdeklődhessenek németül vagy angolul, mint a Gemaltes Haus. A feladványok megoldásához szigorúan hozzátartozott a fényképek készítése, melyeken az összes csapattagnak szerepelnie kellett. Tanárainkkal, diáktársainkkal való találkozó időpontja 11:30 volt , ami a mókás keresgélés végét jelentette ellenben a további élmények szerzésével.
Egy nap lehettünk kalandorok és hegymászók! Habár az óratoronyhoz vezető magas lépcsősorozatot nem igazán lehetett hegynek nevezni, felérve a világ tetején érezhettük magunkat a városra nyíló kilátást csodálva. 
Ha ez mind nem lenne elég, egyórás pihenő után újra buszra szálltunk, hogy betekintést nyerhessünk
tovább >>  
· Graz és csoki

 

Iskolánkból 2016. május 6-án két osztály, a 9.a és a 10.b tanulmányi kiránduláson vehetett részt Grazba. A kirándulás célja a tanult nyelv használata célnyelvi környezetben.
Életemben először jártam Grazban. Azt már a buszon megállapítottam, milyen gyönyörű a város és milyen nagy a nyüzsgés. 4 fős csoportokat alakítottunk. Akkor még csak sejtettük, hogy mi lesz a feladatunk. Tanáraink kiosztották a feladatsorokat, összedugtuk a fejünket. Kérdezgettük osztályfőnökeinket, mit jelentenek a szavak és mit, hogy lehet kérdezni. A német nyelvet alkalmaztuk a feladatok végrehajtásánál. Adott épületeket kellett megkeresnünk, ott fényképet készíteni. Igénybe vettük a helyiek segítségét, közös selfie-vel is igazoltuk a feladat végrehajtását. Szétszéledtünk. Mindenki arra, amerre a kapott térkép jelezte. A sok butik, üzlet, fagyizó és pékség közt igéző illatok és a kirakatok sorra kísértettek minket. Mikor elindultunk, akkor igazolódtak be egész hetes félelmeink, hogyan fogjuk egyedül ezeket a feladatokat megoldani. Többünk most volt először szülő, kíséret nélkül egy idegen városban, országban. Miközben sétálgattunk, egymást követték a szebbnél szebb épületek, szobrok és különös emberek. Az én kisvárosomban nem megszokottak az ilyen jelenségek. Számomra furcsa volt, hogy vehet fel egy férfi magas sarkú cipőt és járhat szoknyában. 

Más fél órát kaptunk a feladatok megoldásához. Nyugodtan, lassan kezdtük és a
tovább >>  
· A falak sem fáznak már

 

Újra eljött ez a nap. A középiskola kiválasztásának napja. Szakiskola, szakközépiskola, netán gimnázium? Nehéz döntés. De ha a mi iskolánkat választod, reméljük nem bánod meg. Ha Körmenden vagy térségében laksz, egy dolgot már meg is oldottál. A korán kelést. Hisz ki szeret hajnalban ébredni, amikor a legkényelmesebb az ágyunk? Senki. A felvételin sem kell görcsölnöd, hisz erre nincs szükség ahhoz, hogy bekerülj, csak az átlagok számítanak. Bár az épület nem mostanában épült, de a felújítások hamarosan befejeződnek, így talán nem fog egy régimódi, patinás intézménynek tűnni. Már az ablakok jól szigetelnek, a falak hungarocell kabátot kaptak, reméljük, a doktor uraknak vagy hölgyeknek nem kell annyi igazolást és felmentést írnia. Az órák gyorsan telnek, bár ugyanúgy negyvenöt percig tart, mint nektek. Tanáraink kedvesek és segítőkészek, bár a házi feladatot jobb, ha megírod. Reméljük, hogy iskolánkba jövőre sok-sok új szorgos hangya fog járni.
Benczik Krisztina  9.b
· „Voices & More” – Ifjúsági Zenei Fesztivál Weizben

 

Idén ősszel néhány zenerajongó gimnazista társammal, a Soulwave két tagjával, valamint két kultúrával foglalkozó aktivistával, Pálóczi Zsuzsa igazgató-helyettes vezetésével az ausztriai Weizben, a Körmendtől körülbelül száz kilométerre fekvő kisvárosban tölthettünk csaknem egy hetet. 
Zenetábori meghívásnak tettünk eleget, melynek keretében lehetőségünk nyílt arra, hogy számunkra eddig, ha nem is ismeretlen, de kipróbálatlan zenei stílusokhoz kerülhessünk közelebb. 
Minden egyes nap mesés reggelivel kezdődött, azt követően zenei témájú foglalkozásokon vettünk részt. Délelőttönként muzsikával kapcsolatos csapatépítő tréningeket szerveztek számunkra. Eleinte kissé nehéz volt az ismerkedés a szlovén, szintén vendég diáktársainkkal a nyelvi nehézségek miatt, de idővel, a hét második felében megnyíltunk egymás előtt. 
A délelőtti tréningeket a közös ebéd követte, amiért egy órát sétáltunk, akár csak a vacsoráért, úgyhogy nem kellett attól tartanunk, hogy plusz kilókkal érkezünk haza. 
Délutánonként folytatódtak a zenei programok. Lehetőségünk nyílt megtanulni rappelni és beatboxolni. Az estéink énekórákkal teltek. A populáris zene mellett döntött mindenki. 
Készültünk a közös hangversenyre. A kétórás énekórák után mindenki hullafáradt volt, de megérte, ugyanis többek között fergeteges kórusmuzsikával álltunk elő a záró koncerten. A hét második felére minden csapat eldöntötte, hogy mivel rukkol elő. Csütörtökön már majdnem minden klappolt, úgyhogy mini Oktoberfest-tel ünnepeltük sikereinket. 
Mivel már valamennyien elmúltunk tizenhat évesek, kaptunk egy kis sör kóstolót. Másnap minden csapat újra elpróbálta a
tovább >>  
· Szorgos (?) Hangyák

 

Eljött a nagy nap. Izgalommal vártuk, hogy túl legyünk a gimnáziumi élet első nagy megpróbáltatásán, a Hangyaavatón.
A végzősök által előzetesen kitalált feladatok próbára tették a csapatszellemet és igazi közösségformáló erejük volt. Készítettünk egy osztályzászlót, amin mindenki nyomot hagyott … a saját kézfejével. Az indulóhoz nagyon extrém szavakat kellett felhasználni, ezért néhány este a zártkörű Facebook csoportban faragtuk a rímeket. Meg is lett az eredménye, mindenkinek tetszett az osztályinduló. Az osztályunk egy cirkuszi produkció bemutatását kapta feladatul, ehhez választott mindenki jelmezt. Voltak köztünk bohócok, bűvészek, állatidomárok és természetesen állatok is. A másik osztályból a fiúk gésának, a lányok Lidl wayn-nek öltöztek, ők egy Star wars jelenetet adtak elő. Mindkét osztály egy-egy közös énekkel és egy tánccal is készült.
A Hangyaavatót szorgos előkészületek és kevésbé szorgos, de jó hangulatú próbák előzték meg. 2015. október 9-én 5 órakor kezdődött a nagy esemény a Művelődési Ház nagytermében. A két műsorvezető, Molnár Sára és Csendes Máté irányításával 4 fős zsűri előtt zajlott a vetélkedés. A rendkívül népes nézőtábortól sem rettentünk meg. 
Egyrészt előadtuk azokat a produkciókat, amikre előzetesen már készültünk, másrészt mindenki számára találtak ki a végzősök feladatokat. 
Az éneklést nagyon ötletesen megoldotta mindkét osztály. Mi cup song-oztunk közben, a másik osztály fakanállal ütötte az edényeket zenei kíséret
tovább >>  
· Élet vagy halál?!

 

Körmend - Tudták, hogy Magyarországon naponta hetven embernek lenne szüksége újraélesztésre valamilyen okból kifolyólag? Hogy miért érdekes ez? Mert közülük nem sok az, akinek megadatik a további boldog vagy éppen boldogtalan élet.
A Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban december 5-én lehetőségünk volt elsajátítani az újraélesztés alapjait a Szombathelyhez kötődő, „A segítés városa” elnevezésű programnak köszönhetően. Az osztályok különböző időpontokban vonultak be a tornaterembe, ahol Nagy Tamás és Németh Dániel mentőtisztek baráti hangon hívták fel a figyelmet az első kézből való segítségnyújtás óriási szerepére, életmentő voltára. A Weöres Sándor Színház színészei által készített kisfilmen láthattuk a példát, ahol egy váratlan szívroham szakítja meg a családi ünnepet. Dr. Puskás Tivadar mentőorvos, Szombathely polgármestere, Kálmán László edző és egy túlélő doktornő is megszólalt a filmben.
Legfontosabb ilyenkor a lélekjelenlét, és az, hogy rögtön elkezdjük az újraélesztést. Az újraélesztést – nagy nevetések közepette – előbb elméletben mutatták be , majd mindannyian  egy-egy bábun próbálhattuk ki annak fontos lépéseivel együtt: első a légzés ellenőrzése, és ha az nincs, akkor szívmasszázst és szájon át való lélegeztetést kell alkalmaznunk. Nagy Tamás mentőtiszt szerint érdemesebb a mentők 104-es számát hívni egyből, mert így nagyobb az esélye az életben maradásnak, mintha csak a segélyhívót hívnánk veszély esetén. Fontos megtudnunk, hogy van-e a közelben félautomata defibrillátor. A kezdeti beavatkozásokat elkezdjük mi, majd a mentő megérkezésével átadjuk a feladatot a szakembereknek, akikre minden

tovább >>  
· A fecsegőposzáta hangja

 

Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. rész

Végre elérkezett a rajongók által várva várt folytatás - november 20-án bemutatták a Suzanne Collins regény-trilógiája alapján készült film következő részét. Az amerikai film alkotói nem okoztak csalódást: a sci-fi eddigi sikeréhez méltóan forgattak, Francis Lawrence rendezésével, Peter Craig és Danny Strong forgatókönyve alapján. Mint az előző két részben, úgy a folytatás 123 percében sem unatkozhattunk. A második rész végén a felkelést követően Panem tizenkettedik körzetét lebombázták, így kíváncsian ültünk be a filmvászon elé. A harmadik részben az életben maradtak a titokban még mindig létező tizenharmadik körzetben találtak menedéket, s velük együtt szálltak szembe a Kapitóliummal és Snow elnökkel. Ezt az izgalmas, váratlan fordulatokkal teli küzdelmet követtük végig a moziban ülve, s elégedetten távoztunk onnan, hiszen a film stábja idén is kitett magáért.
Jennifer  Lawrence ismét tökéletesen játszott Katniss Everdeenként a főszerepben, s színésztársai játéka sem kerülte el figyelmünket. Josh Hutcherson a teljesen átalakult jellemű és külsejű Peeta szerepében látható: egy átszellemült, sovánnyá vált megkínzottal találkozunk a filmvásznon. Liam Hemsworth szerepe továbbra is az igaz szerelmet jelképezi: Katniss hű társát játssza, az önkéntes, bátor katonát. Woody Harrelson a megtestesült alkoholizmusként csempészi be a történetbe a humort, Elizabeth Banks pedig ismét mosolyt csalt
tovább >>  
· „A zene mindig velem van”

 

Egyre nagyobb hírnévnek és elismertségnek örvend egy helyi zenekar, a Soulwave. Négyen alkotják a csapatot: Fodor Máté (ének), Huszár Ádám (gitár), Bencsics Dávid ’Dave’ (basszusgitár) és Márton Lajos (dobok). Az MR2 Petőfi Rádió több dalukat játssza, idén nagy sikert aratott első magyar nyelvű számuk, a Szélcsend, amihez videoklip is készült. Többen hallhatták már legújabb dalukat, a Mindenki szelíd címűt, amely nemrég debütált a rádióban. Zenéjük a klasszikus rock, indie pop, folk műfajába sorolható – nem mintha be lehetne skatulyázni őket, hiszen dalaik egyediek, fülbecsengőek. A zenekar gitárosát, Huszár Ádámot kérdeztem a csapatról.
- Októberben felléptetek a budapesti A38 hajó színpadán, ahol teltház fogadott benneteket. Milyen volt?
- Egy szóval: fantasztikus. Először játszottunk Budapesten. Az Ivan and the Parazol vendégeként léphettünk fel, és a közönség nagyon jó volt. Szerencsére a mi koncertünkön is telt ház volt, és végig bulizott velünk mindenki. Sok barátunk is eljött megnézni minket. Külön öröm volt felfedezni ismerős arcokat a színpadról, de mindenkinek köszönettel tartozunk, aki megnézett minket. Maga a hajó is lenyűgöző helyszín, főleg este, mikor kiülsz a teraszra és látod a kivilágított Budapestet.
- Én személyesen a nyári Alterába Fesztiválon hallottalak titeket utoljára, ott is nagy sikeretek volt, egyre többen gyűltek a kisszínpad köré. Ezeken kívül még hol adtatok koncertet eddig?
- Eddigi fellépéseink közül, ha ki kell emelni valamit, akkor talán a nagyobb zenekarok – mint például a Kiscsillag

tovább >>