1823-1908-2018, avagy idén is Magyar kultúra napja Körmenden

  nyomtatási kép
A Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium az idei Magyar kultúra napja alkalmából egész napos rendezvénysorozattal ünnepelte nemzeti énekünk letisztázásának 195. évfordulóját. A lassan három évtizedes hagyományokhoz hűen iskolánk többféle pályázatra és csapatversenyre invitálta a környék iskolás korú tanulóit. A témát a Nyugat című folyóirat megszületésének 110. évfordulója szolgáltatta.
Az irodalmi pályázatot általános és középiskolás kategóriában hirdette meg a humán munkaközösség. A kisebbeknek kedvenc folyóiratuk ajánlását kellett megírni.  Mindössze egy darab pályamunka érkezett, amely különdíjban részesült. Sabáli Dóra és Déri Júlia (Olcsai - Somogyi tagiskola) 6.o. tanulók a Mikkamakka című folyóiratot ajánlották írásukban. Életszerű helyzetet választottak, hiszen kistestvérnek szólt az ajánlás. 
A nagyobbak a Nyugat első lapszámának ajánlását kapták feladatul. Erre a felhívásra 6 darab pályamunka érkezett. Harmadik helyezést ért el Szájer Dominik (KKFG, 12.A). Ajánlása ötletes formájú volt, megfelelve a korszellemnek, utalva a helyzetre, melyben a lap megszületett. Második helyet Takács Flóra (Bolyai) szerezte meg. Egyéni stílusú írása mögött rengeteg munka húzódott meg. Ajánlása az értő közönséghez szólt, hiszen beleszőtte fogalmazásába a Nyugat első számában megjelenő írások címeit is. A kategória győztese Kuroli Gergely (Gépipari) lett. Jó stílusérzékkel megírt műve tökéletesen megfelelt az ajánlás műfaji követelményeinek, metaforái rendkívül figyelemfelkeltőek voltak. Írása megidézte a kor hangulatát.   
 Képzőművészeti pályamunkákat szintén két kategóriában készíthettek a tehetséges, kreatív diákok: az általános iskolásoknak egy kitalált irodalmi folyóirat címlapját kellett megtervezniük. 29 pályamű érkezett. Az értékelésnél a pályamunkák kivitelezésének igényessége mellett fő szempont volt, hogy mennyire állja meg a helyét a terv egy folyóirat címlapjaként is, szívesen vennénk-e le a polcról több hasonló kiadvány közül? Megosztott harmadik helyezést ért el Horváth Fanni (Kölcsey) papírkivágásos Rózsa Sándora, amely jó szerkesztésű munka és Neubayer Klaudia (Olcsai - Somogyi tagiskola) klasszikus megoldású címlapterve. Második helyen Meskó Dóra (Nádasd) "CSEND"-je végzett, mely költői hangulatú finom grafikus pályamű. Megosztott első helyezést ért el Molnár Levente (Olcsai) klasszikusan szép kivitelezésű színes alkotása és Rácz Gáspár (Kölcsey) aprólékos, egyedi grafikája.
 A középiskolásoknak Ady Endre portréjának tetszőleges technikával történő elkészítése volt a feladat. 30 munka került a kiállítási paravánokra. A technikák közül a ceruzarajz volt most is a legkedveltebb, de szénrajzok, akvarell és digitálisan szerkesztett munkát is kaptunk. Harmadik helyezést ért el Takács Flóra (Bolyai) színes, divatos technikával készített pályamunkája, mely Ady-t a XXI. századba helyezi el. Második helyen Anek Janka (KKFG, 9.A) fotografikus részletességű portréja végzett, anyagszerűsége, magas szintű technikai kivitelezése miatt. Megosztott első helyezést ért el Barasits Dorka Glóra (Bolyai), aki két pályamunkával is nevezett. Szénrajzain fekete hangulatával is jól megragadta a költő karakterét. Jakab Anasztázia (KKFG, 10.o.) könnyed festménye pedig az álmodozó költőt jelenítette meg. A pályamunka hangulatos színhasználata, jó karaktere szintén első helyezést hozott alkotójának.
A szavalóverseny a 2018-as Nyugat évfordulót alapul véve e jeles sajtótermékhez kapcsolódott, tetszőlegesen lehetett választani az első nemzedék alkotóiból. 
Az általános iskolás kategória végeredménye:
3.hely: Kiss Anna (Olcsai, 8.o.) és Soós Jakab Áron (Vörösmarty, Szentgotthárd, 7.o.)
2.hely: Torma Regina (Vörösmarty, Szentgotthárd, 6.o.)
1.hely: Deák Benedek (Olcsai, 5.o.) 
A középiskolás kategória végeredménye:
3.hely: Hurtik Nóra (Bolyai, 8.o.) és Fűzfa Balázs (Bolyai, 11.o.)
2.hely: Novák Henrietta (Bolyai, 10.o.)
1.hely: Jakab Anasztázia (KKFG, 10.o.) 

 Az 1908-as év irodalmi, kulturális, történelmi, technikai és sportélete köré szerveződő műveltségi vetélkedőn 14 csapat mérte össze tudását az iskola tornatermében. Az írásbeli és szóbeli fordulón megmérkőző csapatok közül az első helyen ketten osztoztak. A Schütz Brúnó, Németh Keve, Babós Andreas alkotta Bolyai-s, valamint a "hazai" színeket képviselő Fülöp János, Szájer Dominik, Tornyos Ádám fémjelezte KKFG-s csapat.  A második helyre a szebbik - no de egyáltalán nem a gyengébbik - nem képviselői kerültek: Szakály Boglárka, Tompa Angelika, Markovics Dóra (KKFG, 11.o.). A harmadikak pedig a "legkisebb hangyák" Tóth-Erdei Virág, Szánthó Dóra, Anek Janka (KKFG) 9.A osztályos lányok lettek.  
 Az eredményhirdetéseket követően az ünnepi műsor további programja a városi színházteremben folytatódott. Laczó Tamás igazgató úr köszöntője után Bebes István, Körmend város polgármestere osztotta meg a közönséggel gondolatait e jeles nap alkalmával. Ezt követően a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház kiváló színésze Mihály Péter és  zenésztársa, Kiss Krisztián "Jókedvvel, bőséggel" című lírai és prózai műsora következett, majd végül a gimnázium udvarán található Kölcsey-szobor koszorúzásával  folytatódott. Az iskola galériájában pedig Albert Attila fazekas, népi iparművész csodálatos alkotásaiból nyílt kiállítás, melyet Torjay Valter festő-művészettörténész ajánlott az érdeklődők figyelmébe.

Galéria a délelőtti versenyekről és a színházi műsorról <itt>
Galéria a kiállításmegnyitóról <itt>

-KáTa-