Egyedi

2017. június 09. 01:19:11  nyomtatási kép
"Régi mesterségek mai köntösben" nevet kapta az a mesterségeket bemutató program, mely a Batthyány- kastély udvarán volt május 26-án, pénteken. A bemutató nyitva állt minden érdeklődő, különösképp a diákok számára, hisz a Kölcsey Utcai Általános Iskola, az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola, az Egyházasrádóci Kossuth Lajos Általános Iskola, a Rázsó Imre Szakgimnázium és Szakközépiskola és nem utólsó sorban, a mi iskolánk a Kölcsey Ferenc Gimnázium néhány évfolyama is megjelent a rendezvényen.
Ahogy a program neve is elárulja, különböző mesterségek megtekintésére, kipróbálására és akár a mesterektől való vásárlásra nyílt lehetőség. Találhattunk többek között csontfaragót, csizmadiát, cukrászt, faesztergályost, gyöngyfűzőt, fazekast, kalapost, késest, kosárfonót, kovácsot, faművest, gyógynövényest és bőrművest is. Ezenkívül a rendezvény alatt nyitva állt a kastély-múzeum ajtaja, akit érdekelt annak egy idegenvezető bemutatta a kiállítást.
Szerintem külön-külön valamennyi mesterség érdekes volt: a kézzel készített, 100%-ig természetes alapanyagból készült tárgyak. Ha jobban belegondolunk, manapság nem nagyon találkozunk ilyesmikkel, legfeljebb népművészeti vásárokon. Helyettük inkább szalagon gyártott teljesen egyforma tömegcikkekkel, ami nem minden esetben rossz dolog, de mégis úgy érezhetjük ezek a kézi munkák többet érnek, hisz egyediek. Egyediek, akár ez a rendezvény, ami talán mindenkiben hagyott valami nyomot, talán egy szuvenír egy agyagcserép-készítés vagy a vár erkélyéről való letekintés képében.
Győrfi Csenge 10/a