"Kitartás, önfegyelem, és tisztelet"

  nyomtatási kép
Beszélgetés Pallósi Balázzsal a kick-boxról

"Mindenkinek kell egy hobbi." Elég gyakori közhely. Valami, amiben teljesen elmerülhetünk, csak a miénk, és ami a személyiségünket leginkább tükrözi. Jók vagyunk benne, így kiemelkedő eredményeket érünk el, mások felnéznek ránk, pedig mi csak azt csináljuk, amihez kedvünk van. Még a belefektetett idő és erőfeszítés is elhalványul. De mégis, mi minden tartozhat bele a "hobbi" fogalmába?

Osztálytársamat, Pallósi Balázst a kick-boxról kérdeztem, amiben - senki elött nem titok-, hogy lenyűgöző eredményeket ér el. De mi van a számok, és díjak mögött?
Elmondanád röviden a kick-box lényegét azoknak, akik például nem annyira ismerősek a témában? Elmesélnéd ki, és hogyan vezetett be az edzésekbe, hogyan kerültél közel a sporthoz?
A Kick-box küzdősportnak a  lényege a kitartás, önfegyelem és tisztelet. Aki ezt a sportágat választja és komolyan is veszi, annak ezt a három dolgot kell betartania, és akkor eredményes kick-boxos lesz. 
Ebben a sportban több szabályrendszer van: A kick-light, light-contact, és semi-contact szőnyegen (tataminon)  zajlik. A versenyzők itt egymást fél erővel üthetik, és mikor az idő lejár, a több pontot szerzett ellenfél nyeri a meccset. Vannak ringes bunyók: low-kick , full-contact, K1. Ezekben a versenyágakban kétféle győzelmi helyzet van: vagy kiütéssel vagy pontozással lehet nyerni.
A kick-boxhoz úgy kerültem közel, hogy egy olyan sportágat kerestem, amely a személyiségemhez "passzol". Ebben a szüleim is támogattak.
Milyen versenyeken és milyen eredménnyel szerepeltél eddig?
Életem első versenye talán 2016 márciusában volt Esztergomban, ott az első helyet sikerült megszereznem. Szintén 2016 májusában voltam Budapesten ahol 3. helyezést értem el. 2016 októberében Budapest melletti kisvárosban a Tököl kupán - ami egy nemzetközi verseny volt-egy szlovák ellenfél elleni küzdelem után sikerült kupával hazatérnem. A decemberi mikulás kupán felnőttekkel bunyóztam, ott 3. helyezést sikerült elérnem. 2017 márciusában diák bajnokságon voltam, ahol a suli színeiben versenyezve sikerült 2 ezüsttel gazdagítani az iskola díjait. 
Mesélnél a legutóbbi küzdelmedről?
Legutóbbi versenyem 2017 ápr. 23- án volt Ausztriában. Ez a világ 3. legnagyobb versenye, 32 ország vett rajt részt, köztük az USA és Kanada is. Andorka Imre, 3 danos mester készített fel, sikerült 3. helyezést elérnem, amire büszke vagyok.
Van valamilyen konkrét célod, amit el szeretnél érni?
Konkrét célom ezzel a sporttal, hogy a magyar bajnoki versenyen dobogóra léphessek. Szeretem csinálni és kitartóan folytatom is, amíg csak tudom. Az idő és gyakorlás úgy is meghozza a gyümölcsét.
Mit jelent számodra a sport érzelmi szinten? A jövőben mit kezdenél vele?
A kick-box számomra egy kikapcsolódás. A nap feszültségeit itt tudom levezetni.  Jövővel kapcsolatban is gondolkodtam, és arra jutottam, a későbbiekben jó lenne edzősködni, tanítani ezt a sportot minden korosztálynak, mert a mai világban sajnos bármikor rászorulhatunk az önvédelemre.
Az olvasó ezek után mit gondol? Van számára valami, amit hasonlóan szeret és jó benne? Mi lenne az?
Győrfi Csenge 10/a.