Aranyos versenyek, aranyos díjak

  nyomtatási kép


A Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium a Magyar Kultúra Napja alkalmából idén is megszervezte hagyományos vetélkedőit, amelyek Arany János születésének 200. évfordulójához kapcsolódtak. Így aztán január 20-án délelőtt - aktualizálva az ismert közmondást-, sok minden fénylett, ami Arany.

Az előadói versenyre 21 nevezés érkezett 17 általános iskolás és 4 középiskolás diák szavalt Arany-verseket, balladákat, holott a 19. századi archaikus nyelvezet memorizálása és tolmácsolása meglehetősen nehéz feladat - hangsúlyozta az eredményhirdetésen dr. Vörös Ottó nyugalmazott nyelvészprofesszor, a szavalóverseny zsűrijének elnöke.

A középiskolások között 1. helyezett lett Horváth Réka (Oladi Szakgimnázium 10. évf.), 2. helyezett Szenkovits Buda (KKFG 10.b). Az általános iskolás kategória győztese Kiss Anna (Olcsai Ált. Isk., 7. évf.), második díjat kapott Horváth Petra és Kocsis Luca (Olcsai Ált. Isk. 7.évf.), a harmadik helyezést díjat pedig Dolgos Kata és  Honfi Áron (Kölcsey Utcai Ált. Isk. 7. évf.) szerezte meg. A zsűri különdíjjal jutalmazta Giczi Dominik (Olcsai Ált. Isk. 2. évf.) versmondását.

A műveltségi vetélkedőre 3 fős csapatok nevezhettek, hogy bizonyítsák felkészültségüket és ötletességüket az Arany János és kora témakörből összeállított feladatlap kitöltésével és az  előzetesen leforgatott 2 perces videoklippel, amelyet  egy szabadon választott Arany-vershez készítettek. Az írásbeli és szóbeli fordulóból álló vetélkedőn a résztvevő négy csapat között igazán szoros verseny alakult ki, mindössze néhány pont különbséggel - értékelte a teljesítményüket Kondicsné dr. Kovács Éva, nyugalmazott igazgató helyettes, a vetélkedő zsűrijének elnöke.  Az első helyen két hazai csapat osztozott holtversenyben: az "Aranyosak" - Horváth Fruzsina, Szenkovits Buda és Takács Dorottya  (KKFG 11.b) és a PaNaSz - Nagy Regina, Pataki Kristóf és Szájer Edina (KKFG 11. a és b). A Második helyet a Gépipari Szakgimnázium csapata szerezte meg (Glavanits Dávid, Temesvári Gergely, Varga Bálint). A harmadik helyen pedig a szintén kölcseysekből álló "Aranyosok" fantázianevű csapat végzett (Faragó Zsombor, Oroszi Viktor és SInger Rebeka -11.a).

Az "Aranyos magyar nyelvünk" címmel kiírt irodalmi - nyelvi pályázatra az "arany" szó, motívum jelentéskörével kapcsolatban a köznyelvből és az irodalmi nyelvből merített példák segítségével kellett szómagyarázatot készíteni.  A két általános iskolai és tíz középiskolai pályázatot a gimnázium humán munkaközössége bírálta el. Az első helyezést Affiah Godwin  (KKFG - 11. b) egyéni, humoros és kreatív írása nyerte, amely a slam poetry műfajában is kiválóan megállná a helyét. (Az írásmű a gimnázium facebook oldalán olvasható.) A második díjat megosztva kapta a két általános iskolai pályázat: Dolgos Kata (Kölcsey Utcai Ált. Isk. - 7. évf.) tartalmában és formájában egyaránt igényes, színes munkája és Kovács Kornél - Horváth Dominik (Somogyi Ált. Isk. - 8. a) szellemes szómagyarázatokkal kiegészített közös pályázata. A harmadik díjra érdemesnek Nagy Regina (KKFG - 11. b) gazdag és változatos, az "aranyos" díjaktól a "aranyos" viccekig terjedő gazdag példatára bizonyult .

A Magyar Kultúra Napja alkalmából kiírt pályázatok közül minden évben a képzőművészeti felhívás a legnépszerűbb. Idén 53 nevezés érkezett. Az általános iskolások fantáziáját Toldi Miklós elképzelt portréja ragadta meg inkább.  A középiskolások viszont a Toldi-illusztráció készítésében jeleskedtek.

Az általános iskolások portréi között a nyertes Tornyos Petra (Kölcsey Utcai Ált. Isk.) - 7. évf.) nagyméretű, aprólékosan kidolgozott, szép alkotása lett. A második helyezett Neubauer Napsugár (Somogyi Ált. Isk. - 5. évf.) montázst idéző, festett portréja. Czál Krisztina (Olcsai Ált. Isk. - 7. évf.) az ifjú, révedező tekintetű Toldit megjelenítő tónusos arcképe a harmadik helyet kapta.

A középiskolások portréi között a kategória nyertese Benedek Ágnes klasszikus ceruzarajza, amely a "hívő" Toldit jeleníti meg. Az erős, szigorú katona képe Csillag Mátyás (KKFG - 12.a) nagyméretű rajzán a második helyezést hozta alkotója számára. A harmadik helyezést pedig Győrfi Csenge (KKFG - 10. a) kapta a távol-keleti animációs filmek világát felidéző látványosan színes alkotásáért.

Arany János: Toldi című elbeszélő költeményéhez többféle ötletes illusztráció is készült. Az általános iskolások pályamunkái közül Rácz Gáspár (Kölcsey Utcai Ált. Isk. - 7. évf.) aprólékos ceruzarajza nyert. A második Málics Lilla (Olcsai Ált. Isk.) igényes munkája, a harmadik pedig Marics Norina (Kölcsey Utcai Ált. Isk. - 6. évf.) akvarellje lett.  A középiskolások kategóriájában hazai siker született Jakab Anasztázia (KKFG - 9. a) klasszikus alkotásával. A második helyezést Bódis Balázs (Gépipari Szakgimnázium) pályaműve, a harmadik díjat pedig Vers Botond (Gépipari Szakgimnázium) facebook kompatibilis profilképe kapta. A pályamunkák a gimnázium aulájában megtekinthetők.

tm

galéria itt :