Soulwave, avagy zene a lélek hullámain

  nyomtatási kép

Körmend - Zene. Banda. Stílus. Dal. Ezek azon szavak, amelyek naponta többször is elhagyják az emberek száját, legalábbis a körülöttem lévőkét. A Soulwave zenekar körül nincs szélcsend, Kalandor című számukkal újra a slágerlisták élén tanyáznak. Ráadásul az öttagú bandából ketten (Fodor Máté és Szabó Ferenc) kölcseys öregdiákok, Huszár Ádám iskolai könyvtáros, ezért a motiváció nagyobb hullámban sodort magával, mint általában.


Mindig is érdekelt, mik az előzményei egy zenekar megalakulásának és sikeressé válásának, milyen felvenni egy saját dalt, milyen megjelentetni egy saját klipet, amiért az emberek szinte megőrülnek. Fellelkesülve fogalmaztam meg minden olyan kérdést, ami kíváncsivá tett, amire a válasz számomra eddig rejtély volt: mint például a név eredete, melyről az egyik gitáros, Huszár Ádám mesélt: - A Soulwave név utal a zenekar stílusára, a dalok lélekemelő mivoltára, a nagyívű refrénekre. Egyébként a név alapötlete az egykori dobos Mihály Zsolt fejéből pattant ki.

Számtalan ember érzi úgy, hogy mondanivalója, mutatnivalója van a világ felé, ezért rengeteg videó kerül fel a YouTube-ra, illetve különböző közösségi oldalakra, legtöbbször csak a híressé válás miatt. A Soulwave nem így kezdte. A bandalapítás ötletgazdája Fodor Máté (énekes) és Ádám volt, akik már régebb óta zenésztársak. Egy korábbi formációban már együtt zenéltek, majd új, kiforrottabb dalok születtek, melyek a Soulwave-ben valósultak meg. A korábban magyar nyelvű dalokat angol nyelvű számok váltották fel  -árulta el Szabó Ferenc, a zenekar egyik gitárosa.

Ha valaki határozott és céltudatos, semmi nem akadályozhatja meg abban, hogy valóra váltsa álmait. Az akaraterő és a kitartás meghozhatja a sikert. Ezzel a Soulwave is tisztában van. - Miután megalakult a zenekar, folyamatosan célokat állítottunk magunk elé, majd ezeket elérve újabb és újabb kihívásokat kerestünk. A Soulwave-re egyébként is jellemző, hogy mindig előre tekintünk és nem az elért sikerekkel foglalkozunk - mesélt tovább a gitáros. A zenekar azt is elárulta, hogy családjuktól és barátaiktól megkapták a megfelelő támogatást. Az, hogy zenélnek, nagyban köszönhető szüleik zeneszeretetének is.

A tehetséges emberekre mindenki felfigyel, ezért nem véletlen, hogy a Universal Hungary is látta bennük a lehetőséget, így jelenleg itt vannak leszerződtetve a srácok. De a sikerhez nem elég egy jó kiadó, szükségesek olyan számok, amik a szöveggel és a fülbemászó dallamokkal biztosan bekerülnek a köztudatba. -A dalokat alapvetően én írom, majd az otthoni demók elkészülte után összerakunk egy közös elő-zenekariverziót, amibe már mindenki belerakja a maga finomságait. Nincs bevált időkeret egy-egy szám megszületésére. Vannak olyan dalok, melyeken fél évig is dolgoztam, viszont volt olyan is, amely két nap alatt született meg -avatott a részletekbe Máté.

Ami a terveiket illeti: a nemrég felvett 3 új szám után a közeljövőben szeretnének egy nagylemezt is kiadni. Minél több koncerttel minél több emberhez eljuttatni a zenéjüket. A Szélcsend, a Mindent elhittem, a Kalandor című szerzeményeik egyre több rádiónál hallhatók egyre több zenecsatornán látható a klip, ez azt jelzi, hogy a srácok elnyerték az emberek szimpátiáját. Ha a készülődő album dalai is ennyire fülbemászóak lesznek, hamarosan számolniuk kell a hatalmas rajongótáborral.

A zenekar a 2016-os évét egy december 17-ei koncerttel zárja az Agora Művelődési és Sportházban, Szombathelyen, ahol barátaik közül a Halott Pénz is jelen lesz. Akinek azon a szombaton nincs más programja, feltétlen menjen el, és bulizzon egy jót velük. Aki már elígérkezett máshová, ő se keseredjen el: a Soulwave látható lesz A Dal című műsorban, amit kár lenne kihagyni.

Kazinczki Dóra 10./a

Írásával Dóri lett a SÉTA program őszi kurzusának Aranytoll díjas diákújságírója.