Mézes mámor
"Kertünk végén kicsi kas, benne ezer szorgalmas. Ide - oda repkednek, szüntelenül gyűjtenek". Mi az? A megfejtés: méhecske.
A méhek virágról virágra szállva gyűjtögetik össze a
virágport, melyből finom mézet készítenek. A méz egy nagyon kedvelt étel az
emberek körében, hiszen édes íze miatt a felhasználása nagyon sokrétű: mézeskalácsot,
süteményeket, bort, mézsört készítenek belőle. De nemcsak a süteményekből
ismerjük a mézet. Nagyszüleink házi patikájában is fontos helyet foglal el,
tudniillik nagyon sok jótékony hatása van, pl.: remekül használható
torokfájásra, megfázásra, és erősíti az immunrendszert, illetve javítja a
közérzetet. Manapság különböző arcpakolásokban, tusfürdőkben, testápolókban is
megtalálható, mint fontos összetevő. Azonban az emberek többsége, ahogyan és
is, a reggeli vajas kenyéren szereti a legjobban.
November 23-án a
méhészek országszerte tartottak "mézes reggeliket", hogy a mézet még több
emberrel megszerettessék. A Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban Sebestyén Laci
bácsi hozta el méhei mennyei mézét, amelyet, karikákra szelt kiflikre kenve
kóstolhattunk meg. Így a diákok remek "mézes perceket" tölthettek el a tanórák
közti szünetekben.
Fülöp János
11. a