Mézes mámor

  nyomtatási kép

"Kertünk végén kicsi kas, benne ezer szorgalmas. Ide - oda repkednek, szüntelenül gyűjtenek". Mi az? A megfejtés: méhecske.

A méhek virágról virágra szállva gyűjtögetik össze a virágport, melyből finom mézet készítenek. A méz egy nagyon kedvelt étel az emberek körében, hiszen édes íze miatt a felhasználása nagyon sokrétű: mézeskalácsot, süteményeket, bort, mézsört készítenek belőle. De nemcsak a süteményekből ismerjük a mézet. Nagyszüleink házi patikájában is fontos helyet foglal el, tudniillik nagyon sok jótékony hatása van, pl.: remekül használható torokfájásra, megfázásra, és erősíti az immunrendszert, illetve javítja a közérzetet. Manapság különböző arcpakolásokban, tusfürdőkben, testápolókban is megtalálható, mint fontos összetevő. Azonban az emberek többsége, ahogyan és is, a reggeli vajas kenyéren szereti a legjobban. 
November 23-án a méhészek országszerte tartottak "mézes reggeliket", hogy a mézet még több emberrel megszerettessék. A Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban Sebestyén Laci bácsi hozta el méhei mennyei mézét, amelyet, karikákra szelt kiflikre kenve kóstolhattunk meg. Így a diákok remek "mézes perceket" tölthettek el a tanórák közti szünetekben.

Fülöp János

11. a