Október 23.

  nyomtatási kép

Kedves Tanárok és Diákok!

Mit jelent számomra 1956? Csendet. 1956 a csend éve. Először egy megemlékezésen hallottam róla, ugyanis akkoriban még nem éltem. Majd érdeklődni kezdtem szüleimtől, nagyszüleimtől, de választ nem kaptam. Láttam nagymamámon, hogy fél beszélni a történtekről. Egészen mostanáig, mivel lakóhelyemen pályázat segítségével készült egy füzet arról, hogy Pinkamindszenten az emberek hogyan élték meg 1956-ot. Lassacskán egyre bátrabban beszéltek, és megtudtam, hogy a mi családunkból senki sem ment el. Részben megkaptam a választ a kérdésemre.

Weöres Sándor egysorosa így hangzik: „ A múlt a jelen alakja, a jövő a jelen illata.”. Számomra ez a sor annyit jelent, hogy akkor, a forradalom idején,  minden, ami történt, hatással lett az életünkre. Az emberek meghaltak, áldozatot hoztak azért, hogy egykor szabadok legyünk és sikerült, hiszen azok vagyunk.

Nekünk az a feladatunk, hogy csendben emlékezzünk azokra a hősökre, akik a szabadságért és értünk meghaltak az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban.

Singer Rebeka 11./a