A múlt és a jövő a kezünkben

  nyomtatási kép
Március 7-én a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium egy rendhagyó irodalom órát tartott. Ugyanis egy vendég érkezett dr. Reisinger János irodalomtörténész, bibliakutató személyében, hogy felvezesse és megértesse a Jelenések könyvét velünk –hisz én is a nézők közé tartoztam-.
Nem kellett sok idő, mire ráeszméltem, hogy ez a két óra közel sem lesz elég arra, hogy egyáltalán megismerhessem a Jelenések könyvét, nemhogy megértsem a mögötte rejlő összetett tartalmat. Ha az önálló jegyzetelésről van szó, sosem jeleskedtem benne, de most mégis oldalakat írtam. De mi is a Jelenések Könyve? Egy 22 fejezetből álló könyv a Bibliában. De ennél sokkal több…
Ahogy belemerültünk a Biblia e részletének elemzésébe, úgy mentem össze a székemben. Vagyis kicsinek éreztem magam. Mintha a „felsőbbrendűt” az „Istent” éreztem volna a fejem fölött. Talán mert én, egy kis ember próbáltam átlátni, megérteni  az egész történelmet, a vallást, a világot. Az egyre megcáfolhatatlanabb egybeesések a történelemben és e bibliai részletben, nem hagytak időt arra, hogy szkeptikus legyek. A tények magukkal ragadtak, és minden egyes szót elhitettek. Természetesen volt, amivel nem értettem egyet, de egy ilyen témába, bárki elismerheti, hogy nehéz belekötni.
És hogy mi fogott meg igazán az előadásban? Minden. Még a kis kitérések, érdekességek is. Ki gondolná, hogy ha Martell Károly 732-ben nem állítja meg az iszlám vallás túlzott előretörését, akkor   egész Európa vallása az iszlám lenne? És hogy ez meg volt írva a Jelenések könyvében? Az őskereszténység, a keresztényüldözés, az inkvizíció kora és az iszlám születése is meg volt írva szintén? Idézve az előadó szavait: „Aki megérti a Jelenések könyvét, a történelemből 1000 évet megért”.
Aki látta az előadást, olvasott erről vagy netán ezzel a témával foglalkozik, érti, miről beszélek. Viszont aki nem ismeri, de most felkeltettem az érdeklődését, annak nyugodt szívvel ajánlom, hogy merüljön el a témában, vásárolja meg Reisinger János könyvét vagy hallgassa meg egy előadását. a youtube-on. Talán ugyanezek az érzések, gondolatok merülnek fel, mint bennem.
Köszönöm Reisinger Jánosnak az iskola és az évfolyamom nevében az előadást!
Győrfi Csenge 9.a