Pályázatok és vetélkedők a Magyar Kultúra Napján a gimnáziumban

  nyomtatási kép

A Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium a Magyar Kultúra Napja alkalmából az idén is egész napos rendezvénysorozattal ünnepelt.Több évtizedes hagyományaihoz híven idén is többféle pályázatra és vetélkedőre invitálta az általános és középiskolásokat. A témát a nyelvújítás kezdetének 205. évfordulója és a helyesírási szabályzat 2015-ös megújítása szolgáltatta.
Az irodalmi pályázatra Kölcsey Parainesisének szellemében a mai diákok körében népszerű netnyelven megfogalmazott intelmekkel kellett ellátni a diákoknak kortársaikat.
A magyar munkaközösség bírálata szerint az általános iskolások között szerint 3. helyezést ért el Honfi Áron (Kölcsey Utcai Általános Iskola és AMI 6. o.), 2. helyezett lett Anek Janka (Somogyi Béla Általános Iskola 7. o.), a legjobb pályamunkát Dolgos Kata ( Kölcsey Utcai Általános Iskola 6. o.) tanulója készítette.
A középiskolai kategóriában a tartalmi és formai elvárásoknak egyaránt eleget tevő pályamunka nem született, ezért két második, és egy harmadik helyezést osztott ki a zsűri. 3. lett: Nagy Regina (KKFG 10. b), a megosztott 2. helyezést Szájer Dominik (KKFG 10.a) és Szenkovits Buda (KKFG 10. b) osztályos tanuló kapta.
Képzőművészeti pályamunkákat két kategóriában készíthettek az ügyes kezű diákok: A magyar helyesírás szabályai 12. kiadásának borítótervét  tetszőleges technikával. és Kazinczy portréját. Az előbbiek közül közül újszerű megjelenésével az újdonságokra irányította a figyelmet a 3.  helyezést elért Németh Kinga ( Somogyi Béla Általános Iskola), a megszokottól eltérő, igényes technikai megoldást alkalmazva 2. helyezést  ért el Vilics Petra (Somogyi Általános Iskola)és  füzetszerű, klasszikusan szép, átgondolt terve 1.  helyezést jelentett Tornyos Petra (Kölcsey Utcai Általános Iskola és AMI) számára. Mindig népszerűnek számított a portré kategória.
A Kazinczy-portrék közül a középiskolások kategóriájában megosztott 3. helyezést ért el Molnár Vivien (KKFG 9.a) és Tornyos Ádám (KKFG 10.a), 2. helyezett lett Benedek Ágnes (KKFG 10. b) finom tónusokkal megalkotott ceruzarajzával, 1. helyezett pedig aprólékos, de mégis könnyed megjelenítésű színes, akvarell technikával készült festményével Boldizsár Eszter (KKFG 12.a ).
Az általános iskolások közül 3. helyezést kapott Horváth Lili (Somogyi Béla Ált. Isk.) a fekete kartonra krétával foltszerűen alkotott színes arcképpel, fekete-fehér, nagyméretű portréja 2. helyezést hozott Málics Lilla (Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola) számára. Megosztott 1. helyet ért el Dolgos Kata (Kölcsey Utcai Általános Iskola) Szánthó Dóra (csákánydoroszlói Csaba József Általános Iskola). Két eltérő felfogás, megjelenítés és technika, de szuggesztív megjelenítés jellemzi mindkét nyertes munkát. Összehasonlíthatatlanul egyedi technikája, tartalmasan szép kifejezésmódja miatt a zsűri különdíját Panta Imola (Kölcsey Utcai Általános Iskola és AMI) kapta meg.
Az előadói verseny résztvevőinek egy anyanyelvi konferenciára vitaindítót vagy hozzászólást kellett fogalmazniuk és előadniuk.a netnyelv használata mellett vagy ellen.  3. helyezett lett Bódi Máté (Gépipari Szakközépiskola), 2. helyezett Temesvári Gergely Péter (Gépipari Szakközépiskola), a győztes pedig Molnár Sára (KKFG).
A KOR-TÁRSAS-JÁTÉK elnevezésű műveltségi vetélkedő témája  az 1810-1848 közötti nyelvújítás, politika, kultúra MagyarországonAz írásbeli és szóbeli fordulón megmérkőző csapatok közül az első helyezett csapat tagjai: Affiah Udime Godwin, Faragó Zsombor, Oroszi Viktor. (KKFG 10. a és 10. b) A második helyezett csapat tagjai: Oroszlán Tamás, Szenkovits Buda és Takács Dorottya (KKFG 10.a), a harmadikok pedig Pataki Kristóf, Szájer Dominik és Tornyos Ádám (KKFG 10. a.) . A kultúra napi program a gimnázium tornatermében  Mihály Péter színész és Kiss Krisztián zenész Dalok a labdatérről című műsorával, majd a Kölcsey-szobor koszorúzásával  folytatódott. Végül Trifusz Péter fotóiból nyílt kiállítás a galériában.
A kulturális központban Farkas Tiborné, a KLIK  körmendi tankerületének igazgatója mondott ünnepi beszédet Laczó Tamás intézményvezető köszöntője után, majd Kelemen Zoltán színművész saját megzenésített verseit adta elő  Völgyi Attila gitárművész közreműködésével.

(galéria itt)

Ács Etta