TE IS a mozgásért!

  nyomtatási kép
Napjainkban rengeteg olyan probléma van, amelyekre korábban nem volt példa. Ezek közé tartozik a mozgásszegény életmódunk is. Habár egyre több kezdeményezés indult, hogy elsősorban minket, a fiatalabb generációt mozgásra bírják, eddig áttörő sikert nem sikerült elérni, ám ebben a tanévben egy új, eddig még példátlan lehetőség mutatkozott erre.
Év elején egy rendhagyó diákönkormányzati gyűlésen színes tájékoztatófüzetekkel vártak minket tanáraink. Mint megtudtuk, a Magyar Diáksport Szövetség szervezésében egy új projekt indult meg Testmozgás az Iskolában Program, vagy röviden TE IS Program néven. A program azzal a céllal született, hogy különböző érdekes és szórakoztató mozgásprogramok alakuljanak az iskolákban, amik jobban összekovácsolhatják a közösséget. Az ötlet sokunk tetszését megnyerte, ezért nem is volt kérdés, hogy belevágjunk-e a projektbe. Így hamarosan meg is alakult a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium TE IS csapata, hogy Kocsis Andrea és Hideg Tímea mentortanáraink, illetve trénerünk, Holecz Anita pszichológus segítségével „felrázzuk” az iskola életét. Kis csapatunk szerda délutánonként gyűlt össze, hogy megtervezze a szünetek alatti és az iskola utáni mozgásprogramokat. Először, hogy egy kicsit jobban megismerjük egymást – hiszen a csoportba minden évfolyamból kerültek tagok – olyan szórakoztató feladatokat csináltunk, melyekkel megismerhettük egymás személyiségét, gondolatait, és jobban összekovácsolódhattunk. Ezután pedig következett a nagy feladat: a programszervezés. Ötletbörzéket tartottunk, ahol igyekeztünk színes, szórakoztató és olyan mozgásprogramokat kitalálni, amiken szívesen részt vennének a diákok, és jól éreznék maguk az együtt töltött idő alatt. Kérdőíveket is készítettünk, hogy felmérjük, milyen programok nyernék el tetszésüket. Ezt követően az összegyűjtött ötleteknek megkezdtük a megvalósítását: egyenlően megosztoztunk a szervezési és megvalósítási feladatokban. A programokat meghirdettük a suli rádióban, plakátokat készítettünk és az osztályfőnöki órákon is tájékoztattuk társainkat a szerveződő programokról. Így végül pingpong bajnokságot, kosárra dobó versenyt, még vízibomba-csatát is szerveztünk.
Úgy gondolom, hogy a TE IS program egy jó lehetőség volt számunkra. Hiszen a szervezés közben olyan képességeket szerezhettünk, amiknek későbbi életünkben is hasznát tudjuk venni, mint a programszervező képesség, mások megértése, vagy az együttműködés. A mozgásprogramokkal pedig mozgásra bírhattuk diáktársaink, és mentoraink segítségével részesei lehettünk egy remek megmozdulásnak.
Tornyos Ádám 9.A