Kölcsey a sztár!

  nyomtatási kép
A Magyar Kultúra Napján iskolánk színes programsorozatot állított össze. A műveltségi vetélkedőn és a különböző irodalmi és képzőművészeti pályázatokon kívül meghirdettek egy előadói versenyt is. Ezen alkalmam nyílt részt venni így személyes tapasztalataimra támaszkodva írhattam meg ezt a cikket.
A versenykiírás nem könnyítette meg a dolgunkat: a költőlegenda, Kölcsey Ferenc - aki ráadásul iskolánk névadója - életét és munkásságát kellett bemutatnunk maximum 12 diából álló és 5 perc hosszúságú prezentáció formájában. Szerencsére különböző online és könyves források tömkelegéből válogathattunk, illetve az idősebb versenyzők az irodalomórákon tanultakra is támaszkodhattak. A hosszas kutatómunka, tervezgetés, kivitelezés és tanulás után elérkezett a verseny napja. Reggel a zsűritagok először megnyitották a műveltségi vetélkedőt, majd amíg az írásbeli forduló zajlott, átvonultunk a könyvtárból a konferenciaterembe, ahol a háromfős zsűri egyenként megtekintette az előadásokat. Miután mindannyian bemutattuk prezentációinkat, visszatértünk a könyvtárba, ahol még javában folyt a műveltségi vetélkedő. Ennek végeztével a zsűri visszavonult, hogy döntsön a helyezésekről, majd következett a várva várt eredményhirdetés. Az előadói verseny első helyezettje iskolánk tanulója Agg Richárd lett a 11.b-ből, a második helyet jómagam, míg a harmadik helyezést Fekete Tibor szintén 11.b osztályos tanuló szerezte meg. A vetélkedő és az előadói verseny helyezettjei végül a záróünnepségen vehették át nyereményeiket a képzőművészeti és irodalmi pályázatok nyerteseivel együtt. 
Összefoglalva szerintem mindannyiunknak remek lehetőséget nyújtottak a különböző versenyek és pályázatok, hogy megmutathassuk és összemérhessük képességeinket egymással, és így tisztelegjünk a magyar kultúra ünnepének és nemzeti imánk írójának emléke előtt.  
Tornyos Ádám 9.a