Élet vagy halál?!

  nyomtatási kép

Körmend - Tudták, hogy Magyarországon naponta hetven embernek lenne szüksége újraélesztésre valamilyen okból kifolyólag? Hogy miért érdekes ez? Mert közülük nem sok az, akinek megadatik a további boldog vagy éppen boldogtalan élet.
A Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban december 5-én lehetőségünk volt elsajátítani az újraélesztés alapjait a Szombathelyhez kötődő, „A segítés városa” elnevezésű programnak köszönhetően. Az osztályok különböző időpontokban vonultak be a tornaterembe, ahol Nagy Tamás és Németh Dániel mentőtisztek baráti hangon hívták fel a figyelmet az első kézből való segítségnyújtás óriási szerepére, életmentő voltára. A Weöres Sándor Színház színészei által készített kisfilmen láthattuk a példát, ahol egy váratlan szívroham szakítja meg a családi ünnepet. Dr. Puskás Tivadar mentőorvos, Szombathely polgármestere, Kálmán László edző és egy túlélő doktornő is megszólalt a filmben.
Legfontosabb ilyenkor a lélekjelenlét, és az, hogy rögtön elkezdjük az újraélesztést. Az újraélesztést – nagy nevetések közepette – előbb elméletben mutatták be , majd mindannyian  egy-egy bábun próbálhattuk ki annak fontos lépéseivel együtt: első a légzés ellenőrzése, és ha az nincs, akkor szívmasszázst és szájon át való lélegeztetést kell alkalmaznunk. Nagy Tamás mentőtiszt szerint érdemesebb a mentők 104-es számát hívni egyből, mert így nagyobb az esélye az életben maradásnak, mintha csak a segélyhívót hívnánk veszély esetén. Fontos megtudnunk, hogy van-e a közelben félautomata defibrillátor. A kezdeti beavatkozásokat elkezdjük mi, majd a mentő megérkezésével átadjuk a feladatot a szakembereknek, akikre minden nap több ember élete vagy halála nehezedik súlyként. A mentőszolgálatnál dolgozókról nem is tudjuk rohanó életünk mellett, hogy mennyi minden köszönhető nekik. Kiemelt tisztelet jár érte.
Végül az iskola teljesítette a küldetést. Kicsiknek és nagyoknak sikerült megtanulni a legfontosabbakat, melyre bármikor szükségünk lehet az életben.

Nagy Hanna Viola