Sikerek a Speciális Olimpián

  nyomtatási kép

Négyévente rendezik a Speciális Olimpia keretein belül az Európai Nyári Játékokat, amelynek ebben az esztendőben a belgiumi Antwerpen adott otthont. A 2014. szeptember 9-20. között zajló játékokon 58 országból 2000 sportoló nevezett. A Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium testnevelő tanárnője Kocsis Andrea is részese lehetetett a „nagy utazásnak”.
Minden ember fejében megfordulhat a kérdés, de mégis mi az a Speciális Olimpia? Amit tudni kell, az a következő. Az amerikai Kennedy család egyik lánytagja Eunice Kennedy alapította meg a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetséget 1960-ban. Az amerikai elnök húga, akinek volt egy Down-szindrómás ismerőse, ő tartotta fontosnak, hogy az értelmileg sérült emberek is kaphassanak esélyt egy normális, tartalmas életre. A sportnak mérhetetlenül fejlesztő, erősítő és nevelő hatása van, ezért egész életét ennek a mozgalomnak szentelte. Ezen az olimpiai versenyen értelmileg akadályozott sportolók vehetnek részt. A tanárnőt élményeiről kérdeztem. Mosolyogva mesélt.
Minek köszönhető, hogy részese lehetett ennek a sporteseménynek?
2006-ban csatlakoztam az SO-hoz, amikor az ivánci intézetben kezdtem el dolgozni, hiszen ők már tagjai voltak a magyar szövetségnek. Az elmúlt években több sportágban, rengeteg versenyen szerepeltek a sportolóink, torna sportágban is. Mivel én sok évig tornáztam, egyre több feladatot kaptam a torna szakág vezetőjétől, így lehetőséget kaptam arra, hogy utazó edző legyek az antwerpeni játékokra. Aztán a sors fintora, hogy a szakágvezető megbetegedett, így én vettem át a szakágat, vezetőedzőként.
Milyen eredményeket értek el, és ezekkel mennyire elégedett?
A tornászok 2 arany, 6 ezüst,12 bronz és 4 db IV. helyezést szereztek. Kijelenthetem, nagyon elégedett vagyok a csapattal, a fiúk elég nehéz divízióba kerültek, de így is nagyon szépen helytálltak. A lányok is 1-2 apróbb hibát eltekintve kiegyensúlyozottan mutatták be a gyakorlatokat, nem győztük dicsérni őket. Ügyesek voltak mindannyian, de persze a többi sportágat se hagyjuk ki: összesen 20 arany, 20 ezüst és 26 bronzéremmel tért haza a magyar delegáció. Óriási eredmény ez!
Mi volt a legkedvesebb élménye, amire szívesen emlékszik vissza?
Nagyon sok szép élményem volt, többek között az, hogy az egyik fiú tornászom egyszerűen nem merte megcsinálni nyújtón a kelepforgást a tériszonya miatt, aztán csodák csodája, mikor vérre ment a dolog és az érmek múltak rajta, egyszer csak sikerült neki. Aztán emlékezetes még az, hogy meg tudtuk nézni a tollaslabdázók és bocsások (golyóssportolók) versenyeit. Mikor beléptünk a terembe, mindkét sportágban akkor nyertek aranyérmet, úgyhogy nagyon jó kabalák voltunk. Kiemelném azt a pillanatot, hogy a tornaversenyt meglátogatta Mathilde, a belga királynő, ez mind-mind csodás élmény volt.
Mi a főbb különbség a hagyományos olimpia és a speciális olimpia között?
A Magyar Speciális Olimpiai Szövetség 21 sportágban rendezi, szervezi, bonyolítja a versenyeit. Elemeiben, technikájában a sportágak megegyeznek a „rendes” sportág szabályaival, eszközeivel, szereivel. Természetesen könnyítések előfordulnak, mint például atlétikában a gerelyhajítás versenyszám szerepel ugyan, de nem az általunk megszokott gerellyel hajítanak, hanem egy rövidebb, műanyag, tompa, rakétaszerű szerrel dobnak. De a távolugrás, magasugrás mindenben megegyezik az atlétika szabályaival. A labdajátékosok szintén ugyanazon szabályokkal, pályaméretekkel dolgoznak. A speciális sportok közé tartozik a golyós sportunk, a boccsa, ami talán az épek petanqe-jához hasonlít, bár itt gurítani kell, ott dobni. A halmozottan sérült sportolók a MATP versenyein szerepelnek, ami tulajdonképpen magyarul mozgásélményt jelent. A hófutás sem szerepel máshol, csak nálunk, ezt is speciális eszközzel végzik a sportolók. Ezek természetesen nem szerepelnek az épek sportjában.
Aki a speciális sportok és sportolók iránt érdeklődik, két fontos dolgot kell tudnia: az egyik a divizionálás, ami azt jelenti, hogy az azonos képességű és tudású sportolók versenyeznek egymással, nincsenek nagy tudásbeli különbségek egy divízión belül. A másik pedig az SO mottója: „Engedd, hogy győzzek, de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran!”

Kálmán Viktória 10. a

 

 

 

rolex replica watches omega replica watches rolex replica watches omega replica watches omega replica rolex replica watches omega replica watches