Gyarmati Szilárd fotókiállítása

  nyomtatási kép

Magának fényképez, így örökíti meg a világot

         Körmend - A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban 2012. október 27-én nyílt meg Gyarmati Szilárd fotókiállítása. A rendezvényen az iskola diákjai is részt vettek. A megnyitó Weöres Sándor: Rejtelmek című megzenésített versének előadásával kezdődött, amit két 9.-ik évfolyamos diák adott elő. Csendes Máté énekelt, Joó Attila pedig gitáron kísérte.

        A kiállítást Kevy Albert biológus, az Őrségi Nemzeti Park osztályvezetője nyitotta meg. Elmondta, hogy Szilárd miért is kezdett el fényképezni. Vannak emberek, akik festményeikkel, zenéikkel érik el a sikert, ő a fényképezéssel érte el ezt. Mondjuk úgy, hogy magával ragadta. Az apja vadász, és a környék, ahol él, Zalalövőn és vidékén, a táj is gyönyörű. Ezek mellett nagyon elszánt és érzékeny felfogású ember. Saját bevallása szerint még azért választotta a fényképezést, mert rajzolni nem tudott, de a világot szerette volna megörökíteni. 2005 őszén kezdett el egy kisebb bridge géppel fényképezni. Legfőbb vágyai közé tartozott, hogy olyan fényképeket készítsen, mint amilyenek a Természetbúvár magazinban találhatók. Szilárd magának fényképez, nem a hírnévnek. 2009 elején megvette az első tükörreflexes fényképezőgépét és lehetőséget kapott, hogy Máté Bencével - egy világhírű természetfotóssal - tölthessen egy napot. Ez nagy hatással volt rá. Sokat tanult tőle.

        A kiállítás megnyitása után, mikor alkalmam nyílt arra, hogy beszélhessek vele, elárulta, hogy civilként teljesen más irányú munkát végez, egy ásványvizet gyártó cég munkatársa. Sajnos általában időhiánnyal küzd, ezért a "jókor jó helyen" fotós-szlogen nem mindig megvalósítható részéről. Egy óvatos pillantást vetett az órájára, ezzel jelezve, hogy ismét sietnie kell. Kiderült, egy másik fotókiállítás előkészületeire, a 3F-K fotóklub második "gombostűs" kiállítására, ahol szintén tündökölnek gyönyörű természetfotói. Nekem nagyon tetszett a kiállítás, szép, élethű képeket mutat be. További sok sikert, kitartást kívánok Szilárdnak a fényképezéshez.

                                                                      Németh Réka (9.A)

 

kapcsolódó galéria