Kölcseysek a Nagy versmondáson

  nyomtatási kép

Vörösmarty verse élménnyé vált

 

Gimnáziumunk 20 tanulója és a Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény szintén 20 diákja, valamint 2-2 magyartanára 2012. április 20-án irodalmi kirándulásra indult Kápolnásnyékre, ahol részt vettünk a "Nagy versmondáson".  

750 helyi és környékbeli diákkal együtt szavaltuk el Vörösmarty Mihály szülőfalujában, a költőről készült egészalakos szobrot övező parkban A vén cigány című versét Jordán Tamás színművész "vezényletével". Majd megtekintettük a Vörösmarty-emlékházat, benne többek között a költő gyönyörű íróasztalát, komódját és egyéb használati tárgyait. A Velencei-tó partján élveztük a gyönyörű időt és táj szépségét. Hazafelé pedig a buszon Molnár Eszter 11. B osztályos tanuló foglalta össze az alsóbb évfolyamosoknak, hogy az irodalom órán mit tanultunk erről a Vörösmarty-versről.

Köszönet a különleges programért és élményért Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténésznek, a NyME - SEK egyetemi tanárának, mint főszervezőnek, valamint Horváth Csaba körmendi mentőtisztnek, aki szponzorokat talált a körmendi diákok utazásához. A résztvevő diákok bizonyára egy életre emlékezni fognak arra, hol is született a Szózat szerzője, iskoláik névadójának kortársa. Aki pedig nemcsak részt vehetett ezen a jutalomkiránduláson, hanem az érettségin a Vörösmarty-tételt sikerül kihúznia, biztosan lesz miről beszélnie?