A körmendi fogathajtó fiú sikere

  nyomtatási kép

 

Bemutatom egyik osztálytársamat, aki nem megszokott életet él. 17 évesen sikeres fogathajtó. Ez fegyelmezett életmódjának köszönhető, hiszen a lovak tartása rengeteg munkával jár, amit ő nap mint nap kitartóan végez. ifj. Szájer Józseffel beszélgetek.  

Először is gratulálok a szép eredményhez! Mekkora út vezet a sikerhez?
Hosszú, mivel az országos bajnoksághoz több versenyen kell jól teljesíteni. Először a megyeiken, majd a megyei döntőn, én itt negyedik lettem. A régiós döntőre minden megyéből csak az első hat hajtó kerülhetett be. Itt viszont már nagyon erős ellenfelek között, látszólag kevés eséllyel indultam. Kb. 30 fogat közül az első 10-be kerülés volt a célom, de végül harmadik helyezést értem el, ami szinte hihetetlenek tűnt. Így az első 3 helyezett között képviseltem a csapatot az országos döntőn. Az OB-n hat régió között dől el a végleges eredmény. Én a 7. helyen zártam, ami kicsit bántott, hiszen az előttem lévő csupán 0,1 ponttal előzött meg. Viszont a csapat 2. lett, így végül visszakaptam a csapattal azt, amit egyéniben elvesztettem.

Hogyan kerültél kapcsolatba magával a sportággal?
Már kicsi koromban tartottunk lovakat, megszerettem őket. Aztán 15 évvel ezelőtt édesapám vásárolt egy hintót hobbi célra, de akkor még senki sem gondolta volna, hogy eddig jutok.

Milyen volt a kezdet a versenyzésben?
Az elején csak megyei versenyeken indultam, ahol még nem voltak olyan jó eredményeim, sokszor még az első hatba sem kerültem be. Idéntől viszont egyre jobbak születtek, sokszor voltam második, harmadik, sőt még első is.

Van-e segítséged a versenyzésben?
Természetesen a családom, akik végig mellettem állnak, és persze a hajtónak szüksége van egy segédhajtóra is -mint egy autónak a kormányra- akinek a szerepét a nővérem -Szájer Júlia- tölti be nálunk.

Erről a posztról még nem esett szó. Mutasd be részletesebben?
Szerintem a segédhajtónak legalább olyan fontos szerepe van, mint a lovaknak. Ismernie kell a pályát, hogy segíthessen, ha megragad vagy megsérül a hintó, mivel a hajtó nem szállhat le semmilyen esetben sem, valamint segít az egyensúlyozásban is, tehát abszolút nem mellékes a szerepe. Nagyon fontos, ki ül mögöttem, ugyanis a nővérem egyfajta lelki támasz számomra, és ilyenkor nagyon jól érezhető, hogy tényleg egy csapat vagyunk.

Mit kell tudni a lovaidról?
Két törzskönyvezett shagya-arab kanca, Nira és Faraul, 9 és 10 évesek. Ahhoz hogy valaki el tudjon indulni egy versenyen, nagyon sok időt és energiát kell áldozni. A lovakat naponta gondozni, ápolni kell, és minden nap legalább 4-5 órát edzeni. Az is fontos, hogy ők is élőlények, nekik is lehet jó vagy rossz napjuk, lelkük, ezért főként jól kell bánni a lovakkal.

Beszéljünk a hintóról!
A legfontosabb a hintó rövidsége, hogy az akadályokra könnyebben ráforduljon. Mint mindenhol, itt is nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra.

Végül jöjjön a lényeg, hogyan zajlik le egy verseny?
Reggel állatorvosi kontroll, akinél minden rendben van, az indulhat a versenyen. Ezután következik a pályabejárás, hogy a hajtók memorizálják a pályát. A pályán 20 db selybapár található, ezeken egy vízzel teli labda, és úgy kell áthaladni a fogatnak a kapuk között, hogy a labda ne essen le. A selybák 170 cmre vannak egymástól, a kocsik nyomtávja 150 cm, tehát csak 10-10cm hely marad. A pályát meghatározott időre kell teljesíteni, aki ezt túllépi, annak hibapont jár. A cél az alapidőn belül hibátlanul teljesíteni. A versenyt tovább nehezíti, hogy az akadályokat bonyolult módon helyezik el, tehát nehéz jó időt elérni.

Mik a jövőbeli terveid?
Mindenképpen szeretném folytatni a versenyzést jövőre is, de emellett fontos feladatom lesz az érettségire való készülés.

Lakosi Máté 11./B
Kölcsey Ferenc Gimnázium