Kirándulás az ELTE TTK Kémiai Intézetébe

  nyomtatási kép

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumból négyen vettünk részt 2010. március 18-án a Vas Megyei TIT kémia levelező szakkör kirándulásán. Úticélunk az ELTE TTK Kémiai Intézete volt.

Kora hajnalban indultunk a szombathelyi vasútállomásról a kísérő tanárokkal és a helyi szakkörösökkel együtt. Később, Répcelakon Újabb tanulók csatlakoztak hozzánk, így csoportunk tizennégy főre duzzadt.

Már tíz óra előtt megérkeztünk a Kémiai Intézetbe, ahol megtekintettük a kémiatörténeti állandó kiállítást: mérőeszközöket, kémcsöveket, lombikokat, néhány  hidrogén-hajtotta járművet, valamint egy hatalmas földgömböt.

Tíz órától tartotta előadását Dr. Riedel Miklós egyetemi docens "A pí- víz és más csodaszerek" címmel. Rendkívűl tanulságos volt, bemutatta, hogy ezek a híres és drága készítmények valójában nem olyan csodatévők mint ahogy beállítják őket.

Utána következett Dr. Tóth Gergely egyetemi tanár, aki megismertette velünk a vegyészi pálya előnyeit.

Ezután Dr. Wajánd Judit és Dr. Rózsahegyi Márta egyetemi docensek kísértek minket a laborba, ahol látványos kísérleteknek lehettünk tanúi. Többek között megtudhattuk, mi az az "elefánt fogkrém", valamint láthattunk lidércfényt is, sőt, a híres vulkános kísérletre is sor került...

Ebéd után Dr. Kiss Éva bevezetett minket a nanorészecskék világába, milént is használják, állítják elő azokat, s maga is végzett kísérleteket egy-egy ilyen vegyülettel. Mielőtt elindultunk volna a Keleti- pályaudvarra, ellátogattunk az ELTE TTK Biológia Múzeumába, ahol állati preparátumokat, testrészeket, ősi csigaházakat és csontvázakat láthattunk.

Sok érdekes dolgot láttunk, új dolgokat ismerehettünk meg ezen a nagyszerű kiránduláson.

Farkas Gábor & Ágel Endre